Beszámolók


18.December


A Csodalámpa Alapítvány 15 éves történetében elérkeztünk a 3500. kívánságteljesítéshez is.

Dóri 13 évesen elég határozottan tudja, mit szeretne. Vegyésznek készül, leginkább a gyógyszerkutatás érdekli, s bár szinte mindent elolvasott, ami a tananyagban benne van, vagy ahhoz kapcsolódik, arról álmodozott, hogy egy igazi laborban, igazi kutatókkal beszélhessen.

A Richter Gedeon gyógyszergyárat választottuk, ahonnan nemsokára meg is kaptuk az engedélyt egy speciálisan Dóri kedvéért összeállított gyárlátogatásra. Először a tanüzembe mehettünk be, ahol a vegyésznek készülő diákok gyakorolhatnak a nagy monstrum gépek kissé kicsinyített másán. Itt megnézhettünk egy filmet az egész gyárról, megtudhattuk, hogy olyan ez a terület, mint egy kis város Budapesten belül, ahol nap mint nap új dolgok születnek. Dóri dicséretet is kapott, hiszen a tanüzemi vezetőnk, Magyarné Marton Mária a magyarázata során egy-egy kérdést tett fel vegyészetből Dórinak, aki szinte mindre tudott válaszolni. Már ez a rész is lenyűgöző volt a számukra, pedig csak ezután következett a tudósok, kutatók fellegvára, a laboratórium. Mintha egy amerikai filmben lennék, tisztaság mindenhol, hatalmas fehér lépcsőkomplexum és a kutatórészleg. Mindent megnézhettünk az üvegfalon keresztül. Láttuk, hol születik az ötlet, hol találkoznak a molekulák, hol keletkezik a vegyület. előadásából szinte mindent megtudhattunk – persze hétköznapi nyelven és szinten - arról, hogy milyen utat jár be a gyógyszer a betegségtől, amelyre kifejlesztik, egészen a dobozba kerülésig. Hogy hány és hány kutatás kezdődik és fejeződik be addig, mire egy gyógyszer teljesen létrejön. Nem mindennapi történeteket hallottunk Túrós Györgytől a KKI laboratórium vezetőjétől a helyben mintegy 400 kutató munkájáról, eredményeiről.

Hihetetlen mennyiségű információt hallhattunk kedves vendéglátóinktól. A program lezárásaként pedig megtekintettük a múzeumot, ahol a gyár és Richter Gedeon személyes történetét is megismerhettük, ráadásul olyan ismeretekre is szert tehettünk a délelőtt minket kalauzoló szakemberektől, amelyekhez laikusként nagyon kevesen juthatnak.


/ 4




Köszönjük Schmidt Péter PR munkatársnak, hogy megszervezte Dóri számára ezt a fantasztikus és megismételhetetlen látogatást, amelyen betekintést nyerhetett a kutatók életébe.


Felkai Márta és Sipos Zsuzsa
Budapest, 2018. december 5.

Archívum



Belépés