Beszámolók


25.Október

Marci igen egyedi kívánsággal fordult hozzánk, Stefano Conia hangszerkészítő mesterrel szeretett volna találkozni Cremonában, a hegedű – és brácsakészítés világhírű fellegvárában.
Marcitól azt is megtudtuk, hogy Conia úr 1946-ban vándorolt ki Cremonába családjával, azóta is ott él és dolgozik.

Marci sok éve játszik brácsán, méghozzá három-húroson, ami egy ritka, a mezőségi népzenében használatos hangszer.

Kérésünkre Conia úr azonnal igent mondott, sőt gazdag programmal készült Marci kívánságának teljesítésére.

Elsőként a híres cremonai hangszerkészítő iskolába – Istituto Proffesionale Statale Internationale Liutario E Del Legno ANTONIO STRADIVARI - látogattunk el, ahol a volt iskolaigazgató helyettessel, Giorgio Scolarival együtt vártak ránk. Az iskola gyönyörű, érdekesebbnél érdekesebb, szebbnél szebb hangszerek készítését csodálhattuk meg, láttunk új és restaurálásra váró hangszereket is. Olyan felbecsülhetetlen értékű hangszert is láttunk, amin az Esterházy család egyik tagja is játszott...

A jelenlegi igazgató úr is fogadott minket, sőt Angelo, az iskola igazgatóhelyettese kalauzolt végig minket a termeken. Azt sem tudtuk hova nézzünk, a termekben a világ minden tájáról érkező diákok sajátítják el a hangszerkészítés mikéntjét.

/ 12





Az iskolalátogatás után Conia mester saját hegedű és brácsakészítő műhelyébe mentünk, ahol megismerhettük fiát is, aki szintén e szép mesterség követője. A műhelyben sok-sok gyönyörű hangszer készítése folyik jelenleg is. Marci azt sem tudta, hova nézzen…

Pedig a java még hátra volt, hiszen az elkövetkező napokban többször is megfordulhattunk itt, sőt Marci kicsit elleshette a hangszerkészítés fortélyait: még azt is megengedték neki, hogy egy megrendelésre készülő hangszeren a készítés egyik fázisát ő is kipróbálja. Ez nem volt kockázatmentes feladat, tudva, hogy egy ilyen hangszer közel 10-12.000,- euróba kerül. De Marci sikeresen megoldotta a kapott feladatot.

Mondanom sem kell, hogy ez alatt a pár nap alatt alkalmunk volt a Stradivari Múzeumot is megtekinteni, sőt búcsúzóul egy csodaszép koncerten is részt vehettünk.

Lehetetlen írásban visszaadni azt a sok élményt, ami biztosra veszem, hogy segíti Marci gyógyulását.

Végezetül, Marci édesanyjának sorait másolom ide, ami hűen tükrözi, mit is érzett a nagyfiú a kirándulás alatt és azt követően:



A kívánságteljesítéshez nyújtott támogatást hálásan köszönjük a budapesti Német Nagykövetség és a Deutsche Wirtschafstclub Ungarn vezetőinek, hiszen az ő szervezésükben a Csodalámpa javára tartott jótékonysági koncert közönségének adományai is hozzájárultak Marci utazásához.

Köszönjük továbbá magántámogatóinknak, köztük a Budapesti Amerikai Nemzetközi Iskola tanárainak, diákjainak és szüleiknek hogy Marci különleges kívánságát valóra válthattuk.

Nagyon köszönjük az Ibis Styles Budapest Airport szálloda és a WING Zrt. vezetőségének, hiszen az ő segítségük is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Marci és édesanyja utazása feledhetetlen legyen.




Patzauer Éva
kívánság-koordinátor
Cremona, 2018.10.22.

Archívum



Belépés