Beszámolók


26.Június





A kis Zíyad sokáig gondolkodott mit is kérjen a dzsinntől. Sokat beszélgettünk és elárulta, hogy nagyon szeretné egyszer helikopterről megnézni Budapestet, de nem tud dönteni, mert igazából nagyon szereti a csokit és igencsak izgatja, vajon hogy is készül az a finom édesség, amiből szerinte sosem lehet eleget enni. Végül győzött az édesség iránti vágya és megsúgta a csodalámpa dzsinnjének, hogy szeretne egyszer a nővérével együtt "besurranni" egy igazi csokigyárba és megnézni hogyan is készül a finom kakaóból az a sokféle nyalánkság.

Hát egy ilyen kívánságra a dzsinn is megnyalta a száját és a sok érdekes látvány reményében azonnal hozzálátott a kívánság megszervezéséhez- gondolta, hátha majd ő is titokban beosonhat a kapun.
A dzsinn szorgos munkája eredményeként kerültünk a Bonbonetti Csokoládégyárba, amely Magyarország első számú édességgyártója - itt készül a híres Tibi csoki, a Cherry Queen konyakmeggy, a Franciadrazsé, Dunakavics, a Bonbonetti ostyák, pralinék és a sok-sok ízben gyártott finom Bonbonetti szaloncukor is.

A gyár kapujában két kedves hölgy, Marika és Krisztina fogadott bennünket, és míg felértünk a fogadószobába, az orrunk máris megtelt a csokoládé kellemes illatával. Krisztina röviden elmesélte a gyár történetét, ami bizony 1868-ra nyúlik vissza, amikor egy német cukrászmester, Stühmer Frigyes megalapította Magyarország első csokigyárát, amely ma már több mint 30 ezer tonna édességet gyárt évente.

Az érdekes bevezető után kedves kísérőnk, Szenczi Ferenc üzemvezető vezette végig kis csapatunkat a Csokoládé, Táblázó, Desszert és Drazsé üzemeken. Sok érdekeset mesélt Szenczi úr a gyártási folyamatokról, láthattuk a csoki massza előkészítését a hatalmas tartályokban, megtudhattuk mi a különbség a csoki massza és bevonó massza alapanyaga között, láthattuk az 1941 óta folyamatosan gyártási programban szereplő Tibi csoki táblázási folyamatát, a desszertek gyártását és csomagolását, sőt megnézhettük a "mennyei ízű" franciadrazsé fényesítésének érdekes mozzanatát is. Szenczi úr jóvoltából természetesen időközönként "ellenőrizhettük" az elkészült finomságok minőségét is és mire vége volt a látogatásnak, a kis Zíyad pocakjában intenzíven keveredtek a sima és az eperrel töltött tejcsoki, a franciadrazsé és az "isteni" kókuszos szaloncukor ízei.

Az izgalom és a sok élmény hatására Zíyad kicsit elfáradt a gyárlátogatás végére.
Elbúcsúztunk kedves vendéglátóinktól és kiérve a kapun, elárultuk neki, hogy a csodalámpa dzsinnje még egy meglepetéssel várja a csokigyár közelében lévő Bonbonetti Édességboltban. Miután a csokigyártás ifjú kis tudorának pocija már megtelt az apró kóstolgatásokkal, az Édességboltban szeretettel válogatott ajándék csokikat a kis Zíyad „szűkösebb” napokra tartogatja - hisz a nassolás mindig nagy élvezetet jelent számára.

Jó étvágyat kívánunk a nassoláshoz!




Köszönjük a Bonbonetti Csokoládégyár vezetőségének, munkatársainak, hogy lehetővé tették számunkra

a gyárlátogatást, hiszen segítségükkel egy újabb gyermek kívánságát tudtuk valóra váltani.










Felkai Márta és Sipos Zsuzsanna
kívánság-koordinátorok
Budapest, 2012.június 25.

Archívum



Belépés