Beszámolók


15.Szeptember

/ 5




Találkozás Kertész Imrével

2007. augusztus 30. különleges nap volt számomra. A Csodalámpa Alapítvány jóvoltából együtt tölthettem egy igazán kellemes és emlékezetes órát Kertész Imre Nobel-díjas íróval.

Nagy meglepetést okozott a telefonhívás,melynek során megtudtam,hogy a reménytelennek tűnő találkozó létrejöhet. Megijedtem, el se tudtam képzelni,hogy mit mondhatnék annak,aki ennyi mindent átélt,és mostanra ilyen bölcs emberré vált.

Zavaromat és idegességemet Kertész úr jelenlétében még kevésbé tudtam legyőzni. Kérdéseire eleinte remegő hangon, röviden válaszolgattam. Teljesen kiürült a fejem, így nagy sajnálatomra nem tudtam arra a kérdésére, hogy miért pont rá esett a választásom, azt a választ adni,amit szerettem volna. Mivel úgy tudom, ez az iromány hozzá is el fog jutni, most próbálom megfogalmazni; olyan személlyel szerettem volna találkozni, aki élete során olyasmit alkotott,mondott vagy csinált, ami elgondolkodtatott, ami fontos számomra,esetleg meghatározza valamelyest gondolkodásomat, világszemléletemet.

Végül a Sorstalanság és Kertész Imre mellett döntöttem. Ez a könyv sokat jelent nekem,mivel elolvasása után több lettem,témája nagy jelentőséggel bír,mert emberek millióinak életét változtatta meg,és az azóta született összes generáció lelkében nyoma van. Ezen kívül engem különösen foglalkoztat már régóta.

Így a találkozás a könyv írójával megható élmény volt és mindig őrizni fogom az emlékezetemben. A beszélgetés Kertész úrral fantasztikus volt, idegességemet percek alatt elűzte végtelen kedvessége, közvetlensége és szerénysége. Lenyűgözött vele.

Ezúton is szeretném megköszönni elsősorban a lehetőséget. Valamint a Csodalámpa Alapítvány munkáját és természetesen Kertész Imre kedvességét.

Tisztelettel: Vass Anna


És ahogyan mi láttuk:

Egy ideje már szervezés alatt állt Anna, Kertész Imre úrral való találkozása, hiszen Kertész úr igen sokat utazik.

Végül szinte órák leforgása alatt kellett és sikerült a kívánságot teljesítenünk, mindenki kellemes meglepetésére.

Amikor Anna meghallotta , hogy másnap találkozhat kedvenc írójával, nem is volt kérdéses a másnapi találkozó létrejötte, amire a Szamos Cukrászdában kerülhetett sor, finom kávé és sütemény mellett.

A hangulat eleinte kissé feszélyezett volt, de Annának és szüleinek is sikerült gyorsan feloldódnia, Kertész úr és kedves neje közvetlensége és szerénysége révén. Anna egy ajándék könyvvel is meglepte kedvenc íróját.

Az este olyan hangulatban telt, mintha csak évek óta ismert régi barátok közt ülhettünk volna.

Köszönet a Szamos Kikelet Cukrászda tulajdonosának, Kelényi Szamos Gabriellának.

Patzauer Éva, Szatmáry Eszter
kívánság-koordinátorok
Budapest, 2007.08.30.

Archívum



Belépés