Beszámolók


17.Július






A 17 éves Blanka szeret tanulni, már túl van egy nagyon sikeres latin elő-érettségin, imádja a könyveket, a történelmi meséket, minden vágya az volt, hogy az Országos Széchényi Könyvtár tagja lehessen, és ott olvashassa a jobbnál jobb, híresebbnél híresebb könyveket. Blankával együtt mi is olyan régi dokumentumokat, térképeket, kiadványokat láthattunk és érinthettünk, amelyek többségét átlagolvasóként lehetetlen lenne… és a Csodalámpa az OSZK-val közösen megpróbálta a lehetetlent.

A könyvtárban mindenki nagyon kedvesen fogadta Blankát és próbált a saját részlegéről minél több információt átadni az új beiratkozónak. Amellett, hogy hivatalosan is beiratkozhatott, bepillantást nyerhetett a különleges gyűjteményekbe is. Sági Ilona és Elbe Isván a könyvtár vezetése nevében röviden bemutatták az intézmény nagyon izgalmas történetét, majd elvezettek bennünket az épület egyik raktárába, ahova nemcsak az olvasók, de még a könyvtár dolgozói se mind léphetnek be. Írók, költők, politikusok magánkönyvtárait őrzik ott, a gyűjtemény felbecsülhetetlen értékű. A polcokon ismert neveket olvashattunk: Kisfaludy, Kossuth, Kölcsey. Az igazgató úr Blanka kezébe adott egy könyvet, és együtt betűzték ki a latin szövegből: ez bizony Petőfi Sándoré volt, egy német-magyar szótár. A vándorévei során adta el 1 forintért Kisfaludy Sándornak.

Blanka áhítattal hallgatta a történeteket és fogta a kezében a nem mindennapi könyveket, az 1848-as 12 pont egyik eredeti példányát, megnézhette a legrégebbi magyar nyelvemlékekről (Halotti Beszéd és az Ómagyar Mária Siralom) szóló kiadványokat, belelapozhatott néhány középkori kódexbe, de még Ferenc József algebrakönyvét is olvasgathatta. Ezután még a térképtár, a zeneműtár, a kötészet és a restauráló részleg mindennapjaiba is bepillanthattunk. A nap végére mindenki kellően elfáradt, de élményekkel gazdagodva tértünk haza. Hogy Blanka valami emléket is vigyen magával, a Csodalámpa Alapítvány kérésére a könyvtár összeállított egy a születési évéből származó folyóiratokból álló születésnapi kiadványt.


Nagyon köszönjük a könyvtár minden munkatársának a segítséget, az igazán érdekes látnivalókat, és a

felajánlott egy éves látogatói jegyet, amit Blanka vélhetően teljesen kihasznál majd.

/ 3




Felkai Márta
Budapest, 2014. június 12.

Archívum



Belépés